Gdańskie warsztaty kulinarne w „Stefie Historycznej Wolne Miasto Gdańsk”

9 lutego odbyło się bardzo interesujące spotkanie zorganizowane dla Pracodawców Pomorza.
W spotkaniu uczestniczyło ponad 30 gości. Choć głównym celem wizyty było zapoznanie sie z zasobami muzealnymi i ekspozycją muzeum , to dodatkową atrakcję stanowiła możliwość degustacji przegotowywanych na bieżąco (live cooking) potraw z bogatej oferty przedwojennej kuchni gdańskiej. Smaki Wolnego Miasta to między innymi: aromatyczna jajecznica z tłustym piklingiem , gęsta zupa kartoflana zwana lokalnie Eintopf, ciasto czekoladowe z dżemem nazywane żartobliwie przez ekipę Muzeum Schwarze Neger (czarny murzynek) oraz pyszna galaretka gdańskiej firmy Dr. Oetker, serwowana w oryginalnej formie z epoki. W rolę kuchcika wcielił się Piotr Mazurek-prezes TPG oraz szef Strefy Historycznej WMG. Funkcje kelnerów przypadły tym razem naszym kustoszom : Mirkowi Piskorskiemu, Mirkowi Domańskiemu oraz Pawłowi Sosińskiemu. Spotkanie trwało prawie trzy godziny, humory i apetyty dopisywały wszystkim uczestnikom zwiedzania i degustacji. Po raz kolejny okazało sie iż proste smaki, i stare , historyczne wyposażenie kuchenne mogą być gwarancją sukcesu w gotowaniu…
Wspólnie uzgodniono, iż nasze kolejne spotkanie kulinarne związane będzie z rytuałem spożywania herbaty z oryginalnego tulskiego samowara – z dodatkiem tego wszystkiego, co stanowiło przyjemność uczestnictwa w takim wydarzeniu. Spodziewać się więc należy wielu interesujących niespodzianek kulinarnych … Zapraszamy na kolejne spotkanie , którego termin zostanie podany do wiadomości w marcu br.